2017: Eesti saadab Euroopasse prügikasti, kuid mitte ainult!

ÕF Festera
Hugo Treffneri Gümnaasium
Biolagundavad tubased prügikastid

Firma liikmed: Joonatan Oras, Kris-Robin Sirge, Kevin Reisenbuk, Sandra Võsaste

Nagu ütles Festera ise Euroopa võistluse lavaesinemises: „Kõik on väga lihtne. Paned toidujäätmed sisse, paari kuu pärast tuleb huumus välja!“  Tegelikult ei olnud kõik üldse nii lihtne. Mõte oli, aga teostus osutus oodatust keerulisemaks. Kris-Robini vanematele au, et teda koos kastiga kodust välja ei tõstetud, kui katsetustekastist vänget haisu ja hulgaliselt äädikakärbseid tulema hakkas. Ühel ööl ei pidanud Kris-Robin enam vastu ja tõstis kasti põrandaküttega vannituppa. Hommikuks olid kadunud nii kärbsed kui ka hais. Õnnelikus äris on ka juhusel oma roll.

Aga sugugi mitte alati. Nõu tuli ka küsida, ei saanud vaid katse-eksituse ja juhuse peale loota, kuna õpilasfirma tegevusaeg on piiratud. Kokku konsulteeriti 31 erineva spetsialistiga küll bioloogia, küll elektrilahenduse osas. Eesti võistluseks olid ka mõned kastid müüdud ning väiksesse kasumissegi jäädud. Ka klientidelt saadud tagasiside oli rõõmustav.

Eesti võistlus ei kulgenud kergelt. Endale oli tegijatel kõik väga selge, kuid osa žüriid ei saanud lavaesitlusest aru, mida siis õieti tehakse. Küll aga saadi aru sellest, mida teevad Leivapoisid – leivasuppi! Nii ilmusid Festerale täiesti ootamatud konkurendid. Siiski ei olnud žürii kindel, et leivasupp Brüsseli elanikele positiivset emotsiooni pakub ning nii võitiski Festera.

Euroopa võistluseks oli nüüd vaja müüa, müüa, müüa! Ning kirjutada selline aruanne, millest kõik aru saaksid. Kõige raskem oli mahtuda 10 leheküljele, kuna rääkida oli palju. Aga aruanne koos rohkete skeemidega (mida üsna inetult kopeeris 2019. aasta kolmanda koha saanud Itaalia firma) läks teele.

Euroopa võistlusel Brüsselis ei vedanud üldse müügikohaga. See oli suure telgi nurk ning valutama südamega varjas Festera praktiliselt nurga teises küljes oleva Soome tüdruku, kes üksi (või teda asendava isaga!) köögitarvikuid müüs. Koht oli nii halb, et sinna ei toodud ka Belgia kuningat, kes võistlust käis vaatamas.

Siiski – taas tuli seljavõit! Teistest konkurentidest peajagu üle. Jäi tunne, et nüüd nii hakkabki olema: kolm aastat vahet ja võit!

Festera tegutseb praegugi. Osa probleeme, mis veel õpilasfirmal üles jäid, on lahendatud, osade kallal pusitakse ikka. Brändinimena kasutatakse nüüd WasteFoxi, kuna Festera tähendab inglise keeles sisuliselt mädanikku. Praeguse Festera OÜ juures on huvitav ka see, et selles tegutsevad kolme erineva aja õpilasfirmade liikmed, kellest kõigist on siin ka juttu olnud, kuna nad kõik on olnud Eesti võitjad.

Previous
Previous

2018: Muinaslugu Eestimaa loodusest

Next
Next

2016: Aasta suurima käibega firma jääb alati teiseks, kuid mitte sel aastal