2013: Suured sigadused toovad teistkordselt Euroopa võidu Eestisse

ÕF Kolm Põrsakest
Hugo Treffneri Gümnaasium
Keemia ja füüsika katsed laste sünnipäevadel ja lasteaedades

Firma liikmed: Aksel Part, Maarja Liiv, Robin Saluoks, Thorny Valk, Taavet Kutsar

Taas üks tõeliselt hea idee, mis ei vaja erilisi ressursse, vaid pigem pealehakkamist ja sära silmades. Nagu noorte juttudest selgus, hakkasid nad õpilasfirmat tegema lootuses, et kulub vähem aega ja energiat kui uurimistööd tehes. Siis aga haaras tegevus neid endasse ning õpilasfirma haare levis üha kaugemale. Kui alustati kolmekesi, siis kevadel kaasati veel kaks teadushuvilist noort.

Juba Eesti õpilasfirmade laadal torgati silma. Taas vana lugu: lapsevanemad kardavad, et nende võsukesed pelgavad reaalaineid, milles nemad aga suuremat tulevikuperspektiivi näevad. Mis on veel parem, kui neile juba päris jõmpsikaeas pakkuda seda kõike mänguliselt. Nii võeti auhindu laadalt ning tegutseti pärast seda ka edasi.

Eesti võistlusel oli tugev konkurent senise ajaloo õpilasfirma suurima käibega ÕF Lusmägi näol, kes müüsid kitarritarvikuid. Kuna Kolm Põrsakest ei hiilanud just erilise ettevalmistusega (aruanne oli küll korralik, aga lavaesinemine üsna suvaline!), tekkis reaalne oht esikoht kaotada. Kui aga žürii nende boksitegevust nägi ning nendega hiljem vestles, mõistsid nad, et Euroopa võistlustele on ilmselt kõige perspektiivikam just nemad saata. Ning see otsus oli õige.

Euroopa võistlus toimus Londonis, vaba aja tegevused isegi Wembley staadionil. Võistluseks vajaliku kuiva jää muretses meile Londonis elav 4 Poja liige Sten Saar, kuna seda ei saanud lennukisse kaasa võtta. Lavaesinemise avalauseid otsisime ettevalmistusprotsessis kaua, lõpuks sai valmis pisut riskantne ja intrigeeriv algus. Laval tehti mitmeid trikke ning publik jälgis huviga. Ka stendivoorus paistsid 3 Põrsakest kõige rohkem silma. Nende boksis käis pidev melu ja tõusis tossu. Boksipilti oli teha üsna raske, kuna kogu aeg ümbritsesid seda inimesed.

Pärast meie võidu väljakuulutamist selgus, et žürii esimees oli erialalt keemik ning tema naine keemiaõpetaja. Ta rääkis, et lugenud läbi Kolme Põrsakese aruande, oli ta läinud naise juurde, pannud selle talle lauale ja öelnud: „Loe selle aasta võitjate aruannet!“. See oli seljavõit, nagu ka neli aastat tagasi oli  seda olnud Roheline Jälg. Paistis, et just vähe maksvad teenused on Eesti edu tõeline võti.

Kolm Põrsakest on arenenud päris ettevõtteks, mis oma 70 töötajaga tegutseb üle terve Eesti. Tõsi, ükski alustajaliige seal enam ei tegutse, küll aga on siiani kasutusel Euroopa võistluseks Johannes Madis Aasmäe  disainitud logo ning promoks kasutatavad Taavet Kutsari põrsapildid.

Previous
Previous

2014: Võidab see, kes lahendab reaalse probleemi

Next
Next

2012: Perekond Kangrole jäi möödunud aasta võidust väheks