2012: Perekond Kangrole jäi möödunud aasta võidust väheks

ÕF Student Network
Tallinna 21. kool
Järeleaitamistunnid noorematele õpilastele

Firma liikmed: Joan Kangro, Silver Vapper, Anete Advelk, Martin Tammvee, Geithy Sepp

Idee on väga lihtne – õpilased annavad järeleaitamistunde noorematele raha eest. Student Network lõi aasta jooksul tugeva õpilasõpetajate võrgustiku, kust on välja kasvanud vähemalt üks pärisõpetaja. Süsteem oli väga hästi läbi mõeldud ja funktsioneeris suurepäraselt. Student Networki noored andsid tunde ka ise, aga võrgustikku kuulusid teistegi koolide õpilased. Lapsevanemad olid „sillas“. Nende lapsed kuulasid endast pisut vanemaid palju paremini kui pärisõpetajaid. Noortel jätkus kannatust ning nad mõistsid paremini nooremate valupunkte. Oma tegevusega jõuti Rootsi laadale, kus avastati moodus ka võõra riigi laadamelus silma paista. Hakati õpetama olulisi lühifraase nii eesti kui ka vene keeles ning teeniti välja laada parimate müüjate tiitel!

Lisaks õpetati vanuritele arvutikasutust, mille järele oli samuti nõudmine, aga juhtus ka kurbkoomilisi seiku. Vanem härrasmees palus noortelt abi, et Facebookis lahti võtta talle pandud noorte neidude blokeeringud! See ei kuulunud muidugi Student Networki õppekavasse ja jäi seega täitmata.

Kui kevadel Student Network uksed kinni pani, oli kooli sekretär hullumise äärel paljudest telefonikõnedest paanikas lapsevanematelt. Nii sai alguse Student Network 2 teiste noorte, aga samade põhimõtetega. Praegu tegutseb koolis Student Network 9.

Eesti võit tuli kätte ilmselt kergelt. Korralik aruanne ja žüriis istuvad 40-aastased inimeed, kes ilmselt paljudki samastusid närvis lapsevanematega. Kuna firmasse laekus ka raha, oli küsimus lahendatud.

Euroopa võistluseks ei ole ükski firma valmistunud nii kaua ja püüdlikult. Läbi mõeldi kõik detailid, kogu meeskond töötas hommikust õhtuni praktiliselt iga päev. Rumeenias toimuvale Euroopa võistlusele mindi üsna lootusrikkalt ning ka seal läksid kõik etapid ülihästi. Siingi kasutati kohapealset keeleõpet ning selgitati oma tegevuse tulemusi kenasti.

Kui läks auhindade jagamiseks, ei saanud keegi aru, kes ja miks auhinnad võitis. Ilmselgelt nõrgema kontseptsiooniga firmad said kohti, Student Network ei midagi. Hilisemast tagasisidest kostus, et õpilasfirma ei ole jätkusuutlik (praegu töötab SN9!) ning oli kohtunikke, kelle arust ei ole õpilasest õpilasele tehtava õppe eest raha võtmine eetiline. Siin jääb üle vaid tsiteerida autoriteete: „Tule taevas appi!“. 

Student Networki alustajatel läheb kõigil praegu kenasti ning neist mõnigi on jõudnud teadusesse või ettevõtlusesse, õpetajaks seni veel mitte keegi.

Previous
Previous

2013: Suured sigadused toovad teistkordselt Euroopa võidu Eestisse

Next
Next

2011: Ärimeeste seljavõit uut moodi sokiäris